Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko se rozloučilo se zabitým vojákem Maritnem Marcinou, na pohřbu byl Metnar i Opata

smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)
smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Chomutov - V Chomutově se dnes konal pohřeb Martina Marcina, prvního z trojice českých vojáků, kteří se 5. srpna stali obětí útoku sebevražedného atentátníka u afghánského Bagrámu. Smuteční obřad začal v poledne přeletem gripenů.

Před kostelem sv. Ignáce z Loyoly na náměstí 1. máje se shromáždilo asi 300 lidí. Mezi nimi byli Marcinovi přátelé i příbuzní, vojáci a další. Mnozí přinesli květiny nebo zapálili svíčky na pietním místě před kostelem. Mezi hosty smutečního obřadu byl i náčelník generálního štábu Aleš Opata, ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nebo chomutovský primátor Marek Hrabáč (ANO).

Před kostelem stála po celou dobu obřadu čestná stráž. Když vojáci vynášeli rakev, zazněla čestná salva. Pohřbu se na přání rodiny neúčastnila média. 

Na pomoc rodinám padlých vojáků vypsal Vojenský fond solidarity charitativní sbírku. Podle Jindřicha Pleschera z tiskového oddělení generálního štábu Češi poslali už šest milionů korun.

Pohřeb Kamila Beneše se bude konat ve čtvrtek v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku, kde Beneš bydlel. Pohřeb třetího padlého, Patrika Štěpánka se uskuteční v pátek ve 13:00 v Plzni.

Témata:  smrt tří českých vojáků v Afghánistánu Chomutov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.