Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec nekalým praktiky řetězců? Osm zemí EU včetně Česka žádá protiopatření

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Oponice (Slovensko) - Osm zemí EU ze střední a jihovýchodní Evropy včetně Česka a Slovenska se dnes vyslovilo pro opatření proti nekalým obchodním praktikám řetězců vůči dodavatelům. Země by také uvítaly, kdyby EU využívala zdroje z takzvané krizové rezervy i na řešení dopadů změny klimatu na farmáře. Týkat se to má i stávajícího sucha.

Na Slovensku se dnes sešli ministři zemědělství nebo jejich zástupci. Kromě zástupců zemí V4 přijeli i ministři zemědělství Bulharska, Chorvatska, Rumunska a Slovinska. Česko zastupoval náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč.

"Podstatou je, aby ti, kteří mají nejslabší postavení v potravinářském řetězci, z našeho pohledu zemědělci a výrobci potravin, nebyli tlačeni velkými obchodníky nekalými praktikami k ještě k nižším maržím," řekla hostitelka schůzky,slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná.

Zmíněné státy se také vyslovily pro to, aby postup proti nekalým obchodním praktikám byl závazný pro všechny podnikatele v obchodních vztazích. Podle Matečné předloha unijní směrnice počítá s tím, že polovina z osmi připravovaných postupů vůči nekalým praktikám povinná nebude.

Potírání nekalých obchodních praktik, které se týkají například podmínek placení dodavatelům za vybrané zboží, podporuje také ČR. "Je to jedno ze společných témat, které máme se Slovenskou republikou. Je to téma důležité, bohužel se dlouhodobě neřešilo. Zemědělci jsou nejslabšími v řetězci, je naší povinnosti to vyřešit," řekl Sekáč.

Evropská komise by podle zástupců osmi zmiňovaných členských států EU měla vyčlenit peníze v rámci takzvané krizové rezervy i na řešení negativních dopadů změny klimatu včetně sucha, které postihlo vícero zemí. Sekáč řekl, že dopady sucha se týkají i Česka. "Máme problémy s pastvinami, máme problémy s krmením pro zvířata. Tato situace se bude ještě zhoršovat," uvedl. Dodal, že někteří farmáři nejsou schopni připravit zásoby krmení na příští sezony.

Témata:  obchody Visegradská čtyřka zemědělci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy