Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejchudší prezident na světě? Většinu platu daroval na charitu, penzi odmítl

Peníze, zlato
Peníze, zlato
Foto: Heraeus Metallhandelsgesellschaft

Montevideo - Bývalý gerilový bojovník José Mujica (83), který stál v čele Uruguaye v letech 2010 až 2015, je proslavený svým skromným životním stylem. "Nejchudší prezident na světě" teď dokonce odmítl pobírat penzi.

Mujica se těšil mezi Uruguayci velké popularitě. Po svém zvolení například odmítl žít v prezidentském paláci a zůstal na farmě nedaleko uruguayské metropole Montevidea. Většinu svého prezidentského platu pak daroval na charitu.

Jediným majetkem, který Mujica měl, když přebíral prezidentský úřad byl jeho automobil Volkswagen Beetle z roku 1987. Populární modré auto si v roce 2014 od prezidenta chtěl kupec odkoupit za jeden milion dolarů. Ten však nabídku odmítl s tím, že by neměl čím přepravovat svého třínohého psa.

Mujica byl od roku 2015 senátorem. Na svůj post v úterý rezignoval s tím, že je "unaven po dlouhé cestě". Odmítl zároveň pobírat důchod, na který má jako senátor nárok.

Témata:  Uruguay zajímavosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.