Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruským ženám se prý do vesmíru nechce, tým kosmonautů posílí osm mužů

Země
Země
Foto: Pixabay

Moskva - Ruská vesmírná agentura Roskosmos nedávno zveřejnila výsledky konkurzu na obsazení osmi míst v oddílu kosmonautů. Všichni vybraní jsou muži. Šéf pilotovaných letů Sergej Krikaljov to zdůvodňuje tím, že Ruskám chybí cílevědomé přání podívat se do vesmíru.

"Dostat se do oddílu kosmonautů, k tomu je zapotřebí cílevědomost, přání stát se kosmonautem. U nás je prostě procento žen s takovým přáním menší," prohlásil Krikaljov.

Do vesmíru se zatím od historického letu Valentiny Těreškovové v roce 1963 podívalo 59 žen, z toho jen čtyři Rusky. Americká NASA už vyslala do kosmu přes 40 astronautek.

Proces výběru nových kosmonautů Roskosmos zahájil loni, poprvé byl konkurz otevřený. Přihlásit se mohl kterýkoli ruský občan mladší 35 let s vysokoškolským vzděláním technického směru a se zkušenostmi s létáním. Do prvního kola se přihlásilo 420 lidí.

Témata:  Rusko Země ženy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy