Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce uprchlíků se tísní na hranicích Ekvádoru

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Quito - Ekvádor zpřísnil pravidla pro migranty z Venezuely, kteří po desetitisících prchají ze své vlasti za lepším životem v jiných zemích Latinské Ameriky.

Od soboty smějí Venezuelci vkročit na ekvádorské území jen s platným cestovním pasem, zatímco dříve jim stačil jiný osobní doklad. U hranic mezi Kolumbií a Ekvádorem se tak nyní tísní tisíce lidí, kteří se kvůli chybějícím pasům nemohou dostat dál.

O zpřísnění pravidel pro Venezuelce, kteří vesměs přes Ekvádor cestují dál na jih do Peru a Chile, rozhodl ekvádorský prezident Lenín Moreno. Nová pravidla vstoupila v platnost úderem sobotní půlnoci, uvedla agentura Reuters.

"Netuším, co budeme dělat, ale zpátky nemůžeme. Nepošlu přece svou snoubenku zpátky, aby tam hladověla," řekl agentuře Reuters Venezuelec Gabriel Malavolta, který uvízl u hraničního přechodu Ipiales kvůli tomu, že jeho snoubenka s sebou nemá cestovní pas. Získání pasu je ve Venezuele složité a zdlouhavé a může trvat i roky.

Témata:  Ekvádor uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.