reklama

Assange se na ambasádu v Londýně uchýlil v červnu 2012 kvůli obvinění ze znásilnění ve Švédsku z roku 2010. Vinu odmítá a Švédsko loni případ odložilo. Stále ale může být zatčen a vydán do USA, kde mu hrozí stíhání kvůli zveřejnění tajných dokumentů o válce v Iráku či v Afghánistánu. Od prosince má Assange ekvádorské občanství, už v roce 2012 mu tamní vláda udělila politický azyl.

"Prezident Lenín Moreno nařídil, aby s okamžitou platností přestala platit dodatečná bezpečnostní opatření na ekvádorské ambasádě v Londýně," uvedla ekvádorská vláda ve čtvrtečním prohlášení. "Od této chvíle budou (na londýnské ambasádě) platit běžná bezpečnostní opatření, jako u jiných ekvádorských ambasád," pokračovalo prohlášení.

Ekvádorská vláda v březnu zablokovala Assangeovi přístup k internetu. Důvodem tohoto kroku bylo porušení dohody, v níž se Assange loni v prosinci ekvádorské vládě písemně zavázal, že nebude veřejně publikovat komentáře, které by mohly znamenat vměšování do záležitostí jiných států. Přesto ale podle ekvádorské vlády svými příspěvky na twitteru ohrozil vztahy ekvádorské vlády s Británii a ostatními zeměmi EU.

Moreno se v minulosti nechal slyšet, že nastalá situace je pro něj "kamínkem v botě".