Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kypr vydal ke stíhání do Egypta únosce letadla

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Nikósie/Káhira - Kypr vydal ke stíhání do Egypta Egypťana Sajfa Addína Mustafu, který před dvěma lety unesl letadlo EgyptAir na lince z Alexandrie do Káhiry s 64 lidmi na palubě.

Mustafa proti svému vydání do vlasti dlouho bojoval a loni uspěl u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. Ten vydání zablokoval, aby prozkoumal a rozhodl, zda by Mustafovi po návratu do Egypta nehrozilo mučení či nelidské zacházení. Kyperský ministr spravedlnosti ale nyní oznámil, že muž se nakonec rozhodl proti vydání dále neprotestovat.

Únos letadla z března 2016 skončil bez obětí a bez zranění, Mustafa se po několikahodinovém vyjednávání vzdal. Jeho sebevražedný pás byl falešný a úřady krátce po incidentu vyloučily teroristický motiv.

Sám Egypťan tvrdil, že akcí chtěl upozornit na "fašistický režim" egyptského prezidenta Abdal Fattáha Sísího a vyvinout tlak na propuštění 63 vězněných disidentek.

Témata:  Egypt terorismus Kypr

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy