Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká armáda prozradila, kdy opustí Irák

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Abú Zabí - Americké síly zůstanou v Iráku tak dlouho, dokud to bude nutné, aby pomohly stabilizovat oblasti dříve ovládané Islámským státem (IS).

Velikost těchto sil se ale může snížit. Podle agentury Reuters to dnes oznámil mluvčí mezinárodní koalice vedené USA, která si stanovila za cíl likvidaci IS.

"Budeme tam mít vojáky tak dlouho, dokud si budeme myslet, že jsou potřební," sdělil plukovník Sean Ryan na setkání s novináři. Přestože byl IS již vojensky poražen, je nyní podle amerického představitele zapotřebí usilovat o stabilizaci osvobozených oblastí.

Ryan ale nevyloučil, že by se počet amerických vojáků, kterých je nyní v Iráku 5200, mohl snížit. To podle něho závisí na tom, zda více lidí poskytnou další spojenecké země NATO. Odborníci jsou v Iráku potřeba zejména pro výcvik příslušníků irácké armády. NATO se už nyní na výcviku iráckých vojáků podílí, přímo v zemi například působí i čeští vojáci.

Témata:  U.S. ARMY Irák

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy