Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odveta za sankce? Kreml zatím vyčkává

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Nové americké sankce vůči Rusku mají vstoupit v platnost 22. srpna. Kreml prozatím s reakcí vyčká. Rusko se podle mluvčího prezidenta Vladimira Putina snaží dostat vztahy s USA z krize, ale nechystá se držet smutek, pokud se nesetká ve Washingtonu s pochopením.

Washington připravil nové sankce v přesvědčení, že Moskva stojí za útokem novičokem proti někdejšímu dvojímu agentovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři v Anglii.

Sankce mají vstoupit v platnost 22. srpna. Po třech měsících má následovat druhá, přísnější fáze, pokud Moskva neposkytne záruky, že napříště chemické nebo biologické zbraně nepoužije a vysloví souhlas s inspekcí OSN.

"Nebudeme předbíhat, ale uděláme to, co ruský prezident dělá vždy, aby to co nejlépe odpovídalo zájmům naší země," řekl dnes kremelský mluvčí Dmitrij Peskov na dotazy novinářů ohledně ruské odvety za nové sankce. "Raději si počkejme. Jak víte, sami Američané se už ve svých návrzích sankcí pletou, a proto počkejme, co bude a jestli to bude. Pak se budeme řídit v první řadě zájmy Ruské federace," dodal.

Peskov také oznámil, že tajemník Putinovy bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev se 23. srpna v Ženevě setká s bezpečnostním poradcem amerického prezidenta Johnem Boltonem. Na pořadu budou bilaterální vztahy a mezinárodní problémy, schůzka podle něj nemá pevně stanovenou agendu.

Témata:  protiruské sankce Rusko USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy