Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se pokusí vylovit ztracenou jadernou střelu

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Rusko se podle informací americké stanice CNBC pokusí zjistit místo v Barentsově moři, kam prý dopadla střela s jaderným pohonem při neúspěšných zkouškách na konci loňského roku.

Existenci ruských "neviditelných" raket s jaderných pohonem oznámil prezident Vladimir Putin v projevu 1. března. "Nikdo ve světě takové rakety nemá," zdůraznil tehdy. Pentagon v reakci oznámil, že vývoj ruských zbraní sleduje a v plánech na obranu země s nimi počítá. 

CNBC teď tvrdí, že střela s jaderným pohonem uletěla jen asi 35 kilometrů, než se vymkla kontrole a zřítila se. Podle zpravodajců chtějí Rusové do pátrací operace v Barentsově moři zapojit tři lodi, z nichž jedna má být vybavena zařízením pro odběr radioaktivních materiálů. Zpráva rozvědky se o případném ohrožení lidí a životního prostředí v důsledku poškození jaderného pohonu rakety prý nezmínila. Podle osloveného experta je možné, že k žádnému znečištění nedojde, pokud se střelu podaří vylovit vcelku.

Zpráva okamžitě zaujala i ruská média, oficiální místa ji ale dosud nekomentovala.

Již v květnu CNBC opět s odvoláním na své zdroje - informovala, že během několika měsíců se nepovedly čtyři zkoušky ruských střel; nejdelší let trval dvě minuty, nejkratší jen čtyři vteřiny. Na testech prý trval Kreml, přestože experti namítali, že střela, vyvíjená od počátku tisíciletí, se ještě nezbavila dětských nemocí - a po startu na konvenční palivo se jaderný pohon nepodařilo spustit. Rusko tehdy zprávu o neúspěšných zkouškách popřelo. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov doporučil novinářům, aby raději věřili prezidentu Putinovi.

Ze šesti nových zbraní, ohlášených v březnu Putinem, by podle zpravodajců měly být dvě schopné nasazení do roku 2020, poznamenala CNBC.

Témata:  Rusko jaderné zbraně Ruská armáda

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy