Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vůdce IS vyzval na nové nahrávce k vytrvalosti

Veřejné vystoupení Abu Bakr al-Baghdádího, vůdce Islámského státu
Veřejné vystoupení Abu Bakr al-Baghdádího, vůdce Islámského státu
Foto: Reprofoto YouTube

Káhira - Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila po téměř roce první zvukovou nahrávku, na níž hovoří její vůdce abú Bakr Bagdádí.

Na záznamu Bagdádí vyzývá své stoupence, aby vytrvali. Informovala o tom zpravodajská agentura al-Furkán, která pro IS pracuje. Agentura Reuters uvedla, že se zatím nepodařilo ověřit, zda na nahrávce je skutečně Bagdádího hlas.

V roce 2014 se příslušníkům IS podařilo získat kontrolu nad téměř polovinou Sýrie a bezmála třetinou Iráku. O tři roky později přišla teroristická organizace prakticky o veškerá území, včetně hlavních bašt - iráckého Mosulu a syrské Rakky.

Irák loni v prosinci ohlásil definitivní porážku IS na svém území, radikálové se ale stále skrývají v pouštní oblasti na hranici mezi Sýrií a Irákem a dále páchají krvavé útoky. Právě v této oblasti se nejspíš nyní ukrývá i Bagdádí.

Témata:  Islámský stát Abú Bakr al-Bagdádí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy