Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci si stěžují na brutalitu chorvatské policie: Jsou to rasisti, bijí nás

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Sarajevo/Záhřeb - Migranti v Bosně, kteří se snažili ilegálně přejít hranici do sousedního Chorvatska, si stěžují na brutalitu chorvatské policie.

Agentura Reuters napsala, že mnozí z nich mají na těle modřiny a řezné rány, které podle jejich vyjádření utržili právě od mužů zákona. Chorvatsko ale tato obvinění odmítá a prohlašuje, že pohraniční policie jedná v souladu s mezinárodními standardy.

"Chorvatsko je velký problém," svěřila se agentuře Reuters skupina Pákistánců, kteří žijí ve stanech v lese nedaleko města Bihać. "Chorvatská policie, když vidí nějakého Araba, muslima, podívejte, co se stane," říká 40letý Muhammad pocházející z palestinského Pásma Gazy a ukazuje modřiny na zádech, rukou a nohou. "Rasisti, Chorvati jsou rasisti," dodává muž, jehož cílem je dostat se do Itálie, kde žije jeho manželka a dcera.

V roce 2015, kdy vrcholila migrační krize a statisíce běženců mířily přes Balkán do západní Evropy, hlavní vlna migrantů Bosnu minula. V poslední době ale po uzavření takzvané balkánské cesty se přes tuto bývalou jugoslávskou republiku vydává do Evropské unie stále více lidí prchajících z Afriky a Blízkého východu před boji nebo chudobou. Jen během letošního roku úřady registrovaly na 11.000 příchozích.

Témata:  uprchlíci Chorvatsko Bosna a Hercegovina

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy