reklama

Lavrov dnes obvinil Washington z destruktivního přístupu ke vztahům s Ruskem, který podle něj narušuje vzájemnou spolupráci. Informovala o tom agentura Reuters.

Americká policie zadržela Butinovou v polovině července ve Washingtonu. Devětadvacetiletá Ruska byla obviněna, že v USA politicky působí ve prospěch cizí, tedy ruské vlády, aniž to oznámila americkým úřadům. Hrozí jí za to až desetiletý trest vězení. 

Ruský ministr zahraničí dnes v rozvoru s Pompeem vyzval k okamžitému zastavení stíhání Butinové, které je podle prohlášení ruského ministerstva zahraniční vedeno na základně smyšlených důvodů. Moskva už dříve označila Butinovou za politického vězně.

Moskva si dříve také stěžovala, že Butinová je v americkém vězení vystavena nelidským podmínkám. V samostatné cele je podle ruských úřadů pod 24hodinovým dohledem a na rozdíl od jiných vězňů nesmí vycházet na čerstvý vzduch.

Lavrov dnes s Pompeem jednal mimo jiné také o Rusech Konstantinu Jarošenkovi a Viktoru Butovi, kteří si ve Spojených státech odpykávají vysoké tresty.