reklama

Ve slovenských nemocnicích a v ambulancích chybí 3550 zdravotních sester. Pokud by vývoj zůstal na současné úrovni, jejich nedostatek by se prohluboval.

Ke zlepšení situace chce slovenské ministerstvo zdravotnictví kromě zvýšení počtu studentů v oboru ošetřovatelství jim také nabízet finanční příspěvek ve výši až 6000 eur (154.200 korun). To odpovídá zhruba částce, kterou na Slovensku vydělá zaměstnanec s průměrnou mzdou za půl roku.

Příspěvek by zdravotní sestry po dokončení studia nemusely vrátit, pokud by se po určenou dobu, v závislosti na výši čerpaného příspěvku, zaměstnaly ve slovenském zdravotnictví.

V současnosti na Slovensku zůstane pracovat jen 44 procent absolventů studia ošetřovatelství. Zdravotní sestry i slovenští lékaři již v minulosti začali odcházet za lepšími pracovními podmínkami do zahraničí, včetně ČR.

Několika stovek zdravotních sester na Slovensku, což je zlomek z jejich celkového počtu, v roce 2015 hromadně podalo výpovědi s cílem prosadit lepší ohodnocení své práce. Splnění všech svých požadavků ovšem neprosadily a část z nich se vrátila na původní pracovní místo. 

Podle slovenského ministerstva zdravotnictví v nemocnicích a v ambulancích chybí více než 3300 lékařů, tento počet by se měl postupně snižovat. Na rozdíl od zdravotních sester totiž výrazná většina absolventů lékařských studijních programů zůstává pracovat na Slovensku.