Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zrušil Pompeovu cestu do KLDR

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Americký prezident Donald Trump dal dnes svému ministrovi zahraničí Mikeovi Pompeovi pokyn, aby odložil cestu do Severní Koreje plánovanou na příští týden. Podle šéfa Bílého domu nenastal dostatečný pokrok v procesu denuklearizace Korejského poloostrova.

Trump se s vůdcem KLDR Kim Čong-unem dohodl na denuklerizaci na červnovém summitu v Singapuru. Šéf Bílého domu rovněž obvinil Čínu, že nevyvíjí na Pchjongjang dostatečný tlak. Kimovi poslal "nejvřelejší pozdravy".

"Požádal jsem ministra zahraničí Mika Pompea, aby v tomto okamžiku do Severní Koreje nejezdil, protože nemám pocit, že v oblasti denuklearizace Korejského poloostrova činíme dostatečný pokrok," napsal Trump na twitteru.

Pompeo přitom teprve ve čtvrtek oznámil, že příští týden pojede do Pchjongjangu k dalším jednáním o jaderném programu KLDR. Informoval také o tom, že jmenoval člena vedení společnosti Ford Motor Stephena Bieguna svým speciálním vyslancem pro KLDR. Biegun měl příští týden do KLDR vyrazit s Pompeem.

Čína podle dalšího Trumpova tweetu nyní nepomáhá s jaderným odzbrojením KLDR tolik jako dříve. Důvodem je podle něj tvrdší postoj USA k obchodování s Čínou.

"Ministr Pompeo se těší na to, že v brzké budoucnosti pojede do Severní Koreje, pravděpodobně až vyřešíme náš obchodní vztah s Čínou," napsal rovněž Trump na twitteru. "Mezitím bych rád poslal své nejvřelejší pozdravy a vyjádřil úctu předsedovi Kimovi. Těším se, že ho brzy uvidím," dodal.

Pompeo byl v Pchjongjangu od dubna už třikrát, ale jeho cesty zatím nepřinesly viditelný výsledek, poznamenala agentura AP.

Témata:  Donald Trump Severní Korea Mike Pompeo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy