Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zařízení pro sociálně slabé v domě středověkého mecenáše? Nájem je jen pár korun, má to ale háček

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Augsburg - Za bydlení se dá platit různě, i modlitbou. Lidé žijící v domě pro sociálně slabé v bavorském Augsburgu mají povinnost denně odříkat trojici modliteb za zakladatele zařízení a středověkého magnáta Jakoba Fuggera. Za byt pak díky tomu dají necelé euro ročně.

"Roční nájem je 88 centů (22,7 koruny)," upřesňuje sumu Astrid Gablerová z nadace, která zařízení Fuggerei provozuje. "Jde o přepočet hodnoty jednoho rýnského guldenu, který jako platbu původně stanovil Fugger," vysvětlila.

K nájmu však nepatří jen roční poplatek 88 centů, ale také trojice modliteb, kterou musí každý ze zhruba 150 obyvatel denně odříkat. "Tyto tři modlitby jsou pevně dané, je to Ave Maria, Otčenáš a vyznání víry," říká Gablerová s tím, že je na svědomí každého, jestli tak skutečně činí.

"Jakob Fugger byl hluboce věřící člověk," poznamenává k tomu, proč jeden z nejbohatších lidí historie do zakládající listiny své nadace už v roce 1521 vepsal povinnost k modlitbám. Podle Gablerové věřil, že tím udělá něco dobrého pro svou duši. Dnes je díky tomu poblíž centra Augsburgu k dispozici 67 oranžovohnědých řadových domků se 142 byty o průměrné velikosti 60 metrů čtverečních.

Podmínky, za jakých se vybírají obyvatelé klidného a rozlehlého areálu s množstvím zeleně, se za téměř 500 let jeho historie nezměnily. "Jsou tři podmínky. První je, že musíte být katolického vyznání. Další, že musíte být občanem Augsburgu, což neznamená, že zde musíte být narozen, ale je třeba, abyste tu několik let žil. Třetí podmínkou je, že musíte být potřebný," vysvětluje Gablerová, podle níž se splnění všech podmínek důkladně prověřuje.

O bydlení je díky příznivým podmínkám nájmu, k němuž si lidé sami hradí náklady na vodu nebo energie, i dobré atmosféře v areálu velký zájem, a žadatelé tak na přidělení místa většinou dva až tři roky čekají. 

Za 4 eura (103 korun), a tedy několikanásobek zdejšího ročního nájmu, mohou areál Fuggerei navštívit všichni zájemci. Ročně jich je kolem 200.000. Na noc se ale prostory tohoto sociálního sídliště uzavírají jak pro ně, tak pro zdejší obyvatele. Každý z obyvatel, který se do areálu vrátí po 22:00, musí za vpuštění zaplatit 50 centů, za příchod po půlnoci pak platí jedno euro. Další ze zdejších zvláštních pravidel.

Témata:  Německo sociální bydlení zajímavosti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy