Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obtížná záchrana českého horolezce v Alpách: Akce trvala dlouhé hodiny

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Při výstupu na alpský vrchol Piz Buin (3312 metrů nad mořem) na západě Rakouska se v sobotu zranil český horolezec (41). Akce na jeho záchranu byla složitá a trvala několik hodin.

Muž byl členem osmičlenné skupiny, jež se kolem 11:30 vydala s horolezeckými mačkami zdolat ledovec v údolí Ochsental na úpatí Piz Buinu. Jeden z nich zakopl a přivodil si zranění levého kotníku. Poté co skupina vyrozuměla záchrannou službu, vzlétl nejdříve policejní vrtulník, aby zmapoval situaci, ale kvůli zhoršujícímu se počasí se musel vrátit.

Následně se k ledovci vydal čtyřčlenný tým záchranářů. Českou skupinu našli spolu s dalšími záchranáři, kteří absolvovali kurz na alpského instruktora, kolem třetí hodiny odpoledne v husté mlze.

Po poskytnutí první pomoci začala zdlouhavá a obtížná zpáteční cesta. Až kolem 19:15 se dostali za velmi nepříznivého počasí do horské chaty Wiesbadener Hütte ve výšce 2443 metrů nad mořem.

Odtud zraněného svezli k vrcholku Bielerhöhe (2037 metrů), kde jej převzali zdravotníci. Muž byl následně převezen k ambulantními ošetření do zemské nemocnice ve Feldkirchu.

Témata:  Alpy Rakousko Češi

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy