Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

100. výročí vzniku ČSR: Zeman poobědvá s velvyslancem USA Kingem

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman přijal pozvání amerického velvyslance Stephena Kinga ke slavnostnímu obědu 28. srpna u příležitosti 100. výročí vzniku Československa.

"Půjde o výjimečné a mimořádné společenské setkání s velvyslancem akreditovaným v České republice. Prezident republiky jím symbolicky ocení roli Spojených států při vzniku samostatného Československa, které si v letošním roce připomínáme. Nezávislá Československá republika by nikdy nevznikla bez přispění USA a prezidenta (Woodrowa) Wilsona, jenž ambice středoevropských národů podpořil," uvedl Hrad.

Wilson v lednu 1918 předložil program 14 bodů, který dal základ uspořádání Evropy po první světové válce. Mezi body patřilo právo jednotlivých národů na sebeurčení, což posloužilo i jako základ pro rozpad Rakousko-Uherska a vytvoření samostatného Československa.

"Na setkání se bude hovořit také o aktuálních mezinárodních tématech i bilaterálních záležitostech. Prezident republiky věnuje pozornost zejména perspektivám ekonomické spolupráce mezi Českou republikou a USA," oznámil Hrad.

Témata:  Miloš Zeman Velvyslanectví USA 1 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy