Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Katalánsku to vře: Kvůli žlutým stuhám se množí pouliční střety

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Barcelona - V posledních týdnech roste v Katalánsku napětí. Množí se tu pouliční střety separatistů a jejich odpůrců, informují média.

Podle deníku El País neklid souvisí s kampaní za odstranění žlutých stužek a plakátů požadujících propuštění desítky katalánských politiků z vězení, kterou zahájila před měsícem strana Ciutadans. Politiky čeká na podzim proces kvůli jejich separatistických snahám.

K zatím poslednímu incidentu došlo v sobotu v Barceloně, kde muž rozbil nos ženě, která se snažila odstranit žluté stužky v parku Ciutadella, v němž se nachází regionální parlament. Šéfka strany Ciutadans Inés Arrimadasová dnes oznámila, že "na podporu této oběti a proti podobným činům" svolá na středu demonstraci.

Starostka Barcelony Ada Colauová vyzvala ke klidu a varovala před politizací takových incidentů, okolnosti toho sobotního zatím nejsou zcela jasné.

List El País v této souvislost připomněl řadu podobných střetů kvůli strhávání žlutých stužek. Nejhorší incident se stal 16. srpna v městečku Arenys de Mar, kde muž napadl nožem osobu, která mu vytýkala, že odstraňuje žluté stužky. Týden na to na náměstí ve městě Vic najel muž autem do žlutých dřevěných křížů.

Tyto kříže se objevily letos například i na katalánských plážích. Tento měsíc mohli být turisté na plážích Katalánska zaskočeni ultralehkým letadlem, za nímž vlál transparent "Pláže jsou všech! Sundejte žluté stužky!" Šlo o kampaň sdružení Espaňa Ciudadana, která má blízko ke straně Ciutadans.

Pozornost vyvolalo 17. srpna také dočasné zadržení 14 lidí katalánskými policisty v Tarragoně, kde tato skupina odstraňovala systematicky v několika obcích žluté symboly. Jeden ze skupiny byl navíc španělský policista. Po této kauze se ke střetům vyjádřila i španělská generální prokurátorka María José Segarraová, podle níž není trestné žluté stužky umisťovat, ani je odstraňovat.

Také katalánský nejvyšší soud podle deníku La Vanguardia koncem července odmítl zakázat žluté stužky na veřejných budovách. Žluté stužky používají aktivisté i v jiných zemích mimo jiné jako symbol solidarity s politickými vězni, oběťmi neštěstí či válek.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy