Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Místo aut individuální doprava? Uber se soustředí na elektrokola a koloběžky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

San Francisco - Uber se hodlá ve větší míře soustředit na sdílení jízdních kol a koloběžek na elektrický pohon, a to na úkor automobilů. Individuální způsob dopravy je podle americké firmy pro pohyb v centrech měst vhodnější.

"Během dopravní špičky je velmi neefektivní, aby tuna kovu převážela jednu osobu deset bloků," řekl šéf Uberu Dara Khosrowshahi v rozhovoru s listem Financial Times. "Krátkodobě to možná pro nás není finanční výhrou, ale z hledisla dlouhodobé strategie si myslíme, že to je přesně to, kam chceme směřovat," dodal.

Elektrokola společnost přidala do své aplikace letos v únoru, v dubnu pak převzala jejich výrobce, firmu Jump. Kola Jump jsou nyní k dispozici v osmi městech USA, včetně New Yorku a Washingtonu, zanedlouho by služba měla být spuštěna i v Berlíně. 

Khosrowshahi připustil, že jízdy na kolech přinesou podniku méně peněz než stejné cesty autem, předpokládá však, že zákazníci budou tuto aplikaci využívat na kratší cesty a častěji, což by mohlo pokles příjmů kompenzovat. 

Společnost Uber, která vloni vykázala ztrátu 4,5 miliardy dolarů (99,8 miliardy Kč), je pod tlakem, aby zlepšila své finanční výsledky před očekávaným vstupem na burzu. 

Na některých trzích hospodaření firmy poznamenává i tlak regulačních úřadů. Například rada města New York tento měsíc rozhodla, že na období jednoho roku zastaví vydávání licencí sdíleným taxislužbám a pro podobný krok se vyslovil i starosta Londýna.

Témata:  doprava USA auto

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy