Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severokorejci propustili zadržovaného japonského turistu. Případ provázejí nejasnosti

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Pchjongjang/Tokio - Severní Korea propustila japonského turistu. O jeho případu se mnoho neví. Podle japonských médií byl Tomojuki Sugimoto (30) zadržen tento měsíc pravděpodobně ve městě Nampcho na západním pobřeží KLDR.

Důvod zadržování turisty Severní Korea neuvedla, sdělila pouze, že muž během svého pobytu v KLDR porušil zákony. V neděli večer severokorejská oficiální tisková agentura KCNA informovala, že Sugimoto byl vyslýchán ohledně zločinu, který spáchal. Pchjongjang se ho nakonec rozhodl "z humanitárních důvodů" propustit. Agentura Reuters napsala, že vyhoštěný turista dnes dorazil do Číny.

Ve městě Nampcho na západním pobřeží KLDR, kde byl muž na turistickém zájezdu, se nachází námořní základna a továrna na výrobu zbraní. Japonská média uvedla, že důvodem zadržení turisty mohl být fakt, že natáčel na videokameru vojenské zařízení.

Turisté jsou v KLDR vždy pod přísným dohledem místních úřadů. Severokorejský režim řadu zahraničních turistů v minulosti zadržel a použil je pak při vyjednávání s jejich domovskými zeměmi.

Nejznámějším případem byl americký student Otto Warmbier, který byl zatčen za krádež propagačního plakátu z hotelu. Do vlasti se vrátil po 17 měsících v kómatu s těžce poškozeným mozkem a za několik dní zemřel.

Témata:  Severní Korea Japonsko turisté

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy