reklama

USA jsou podle Maase nejbližším spojencem Německa mimo Evropu, a je důležité, aby to tak zůstalo. Zároveň ale spolková republika i Evropa musí reagovat na změny v americké zahraniční politice pod vedením prezidenta Donalda Trumpa. "Musíme převzít více zodpovědnosti za naši bezpečnost, a to zcela ve vlastním zájmu," řekl dnes Maas v Berlíně na setkání německých diplomatů z celého světa.

Platí to podle něj nejen na evropském kontinentu, ale třeba také na severu Afriky. "Kdo jiný by to měl dělat?" položil otázku šéf německé diplomacie. Spojené státy to podle něj činí stále méně a Rusko s Čínou jen tehdy, když jde o jejich vlastní zájmy, které se ale často liší od těch evropských.

Se Spojenými státy by sice měla Evropa více investovat do spolupráce v oblastech, kde obě strany mají podobné zájmy, zároveň ale musí být Evropané připraveni hledat vlastní alternativy tam, kde se evropské a americké zájmy liší. Jako příklad Maas uvedl rozdílný přístup k dohodě o íránském jaderném programu, kterou Trump vypověděl a kterou se Evropa snaží nadále naplňovat.