Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po 20 letech zatkli vraha mladého kluka

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Barcelona - V neděli nedaleko Barcelony byl zatčen Nizozemec podezřelý z 20 let staré vraždy 11letého chlapce. Usvědčila ho DNA, pomohla i fotografie.

DNA Jose Brecha (55) odpovídá vzorku z chlapcova oblečení a těla. Hoch Nicky Verstappen zmizel v srpnu 1998 ze svého stanu na dětském táboře na jihu Nizozemska. Jeho tělo bylo nalezeno následující den v lese. 

Policie Brecha zastavila v noci několik dní po vraždě poblíž místa činu. Později absolvoval výslech, ale vyšetřovatelé jej měli za nevinného kolemjdoucího.

Vzhledem k pokroku v analýze DNA a ve snaze případ vyřešit vyzvaly loni v květnu nizozemské úřady zhruba 20.000 mužů z okolí města Limburg, aby odevzdali svůj vzorek DNA. Necelých 15.000 z nich tak učinilo, ale Brech se dobrovolných odběrů nezúčastnil.

Minulý podzim odcestoval Brech do pohoří Vogézy na východě Francie a letos v dubnu ho rodinní příslušníci nahlásili jako pohřešovaného. Brech je zběhlý v přežití v přírodě a dokáže v divočině přečkat dlouhou dobu. Poté, co jej rodina nahlásila jako nezvěstného, policie prohledala jeho domov a zjistila, že DNA podezřelého se stoprocentně shoduje se vzorkem z chlapcových šatů a těla.

Po zveřejnění Brechovy fotografie dal španělské policii tip 48letý Nizozemec žijící ve Španělsku. Uvedl, že jej viděl v obci Castellterçol, zhruba hodinu jízdy od Barcelony, a že s ním mluvil v červenci. "Žil ve stanu v lese nedaleko domu, který pravidelně navštěvuje několik lidí. Je to svého druhu komunita, sám jsem tam dlouho žil," řekl muž deníku Telegraaf.

Témata:  vražda Nizozemí Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy