Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin dělá drahoty? Změny důchodové reformy zatím nenavrhl, zůstal jen u slibů

Vladimír Putin v automobilce GAZ
Vladimír Putin v automobilce GAZ
Foto: kremlin.ru

Omsk - Prezident Vladimir Putin dnes navzdory očekávání neoznámil změny v návrhu penzijní reformy, která budí vášně a spory v Rusku. Při návštěvě sibiřského města Omsk jen uvedl, že reforma by měla být spravedlivá.

Reforma počítá s postupným zvyšováním věku pro odchod do penze. Do roku 2028 by se měl u mužů dostat z nynějších 60 let na 65 a u žen do roku 2034 pak z 55 na 63 let. Státní duma návrh 19. července schválila v prvním čtení. Druhé čtení se plánuje na podzim.

Chystané opatření vyvolalo v Rusku protesty i pokles popularity prezidenta. Putin se k návrhu poprvé vyjádřil na konci července po téměř tříměsíčním mlčení. Médiím tehdy řekl, že se mu zvýšení důchodového věku nelíbí.

Dnes prohlásil, že diskusi o chystaném opatření sledoval a vytvořil si vlastní názor, který v nejbližší době zveřejní. Dodal zároveň, že reforma je "velmi významná a citlivá a bude se sotva někomu líbit". Takové reakce se však podle něj dočkalo každé podobné rozhodnutí.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes oznámil, že by se prezident měl k důchodové reformě vyjádřit ve svém projevu ve středu.

Témata:  Vladimír Putin Rusko důchodová reforma

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy