Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průšvih v Chemnitzu: Krajní pravice se dostala k zatykači na údajného vraha a zveřejnila ho

Policie Německo
Policie Německo
Foto: AutoRoad.cz **www.autoroad.cz**

Chemnitz - Krajní pravice zveřejnila na internetu zatykač na jednoho z mužů podezřelých ze zavraždění 35letého Němce, které vyvolalo rozsáhlé demonstrace ve městě Chemnitz (Saská Kamenice). Jak se k němu mohly dostat, nejsou úřady schopné vysvětlit.

Zatykač zveřejnili mimo jiné zakladatel protiimigrační Pegidy Lutz Bachmann, okresní sdružení protestní Alternativy pro Německo (AfD) nebo hnutí Pro Chemnitz, které ve městě organizuje demonstrace.

V dokumentu jsou uvedena jména dvojice podezřelých mužů z Iráku a Sýrie, svědků i příslušné soudkyně. Také jsou v něm podrobnosti o činu. Jak se zástupci pravice k zatykači dostali, není jasné. Tvrdí, že jim ho někdo "zprostředkoval". K dispozici ho měli přinejmenším státní zastupitelství, soud, policie a obhájci.

Saské úřady kvůli tomu čelí na sociálních sítích tvrdé kritice. "Jak je možné, že (hnutí) Pro Chemnitz někdo přihraje zatykače? A kdo? Je moje spolková země už banánovou republikou?" ptal se na twitteru jistý Benjamin Göhler. Saské ministerstvo vnitra mu odpovědělo, že o případu informovalo ministerstvo spravedlnosti. "Odkud ty obrázky pocházejí, je pro nás v tuto chvíli nepochopitelné," podotklo také ministerstvo vnitra.

Saské úřady jsou často terčem kritiky kvůli shovívavosti k pravicovým radikálům. Vedle dění v Chemnitzu kde například o postup policistů na demonstraci v Drážďanech proti kancléřce Angele Merkelové (CDU). Na ní policie 45 minut nenechala pracovat štáb veřejnoprávní televize ZDF, když opakovaně kontrolovala jeho dokumenty. Později se navíc ukázalo, že demonstrant, na jehož popud tak učinila, je zaměstnancem saského zemského kriminálního úřadu (LKA).

Témata:  policie Německo extremismus Německo Chemnitz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy