Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin má obavy o svou popularitu? Navrhl zmírnit důchodovou reformu

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes navrhl zmírnit chystanou důchodovou reformu. Zvýšit věk pro odchod do penze pro ženy chce jen o pět let, místo vládou plánovaných osmi. Zvýšení penzijního věku mužů o pět let by neměnil.

Rusky nyní odcházejí do důchodu v 55 a muži v 60 letech. Kontroverzní vládní návrh přijala ruská Státní duma v první čtení 19. července. Prodloužení aktivního pracovního věku přitom vyvolalo v Rusku protesty už na jaře záhy po oznámení, že se taková změna chystá, a poprvé po dlouhé době snížilo i Putinovu popularitu.

Dnes prezident uvedl, že změny v důchodové politice jsou nutné kvůli závažným demografickým výzvám, kterým Rusko čelí.

Ruský list Vedomosti dnes s odvoláním na vládní zdroje napsal, že v případě, že prezident zmírnění důchodové reformy navrhne, diskuze o ní se tím uzavře.

Témata:  Vladimír Putin Rusko důchodová reforma

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.