Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenské národní povstání: Prezident Kiska ocenil dění v roce 1944, poděkoval za účast i Čechům

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Banská Bystrica - Slováci dnes slaví státní svátek Slovenského národního povstání (SNP). Prezident Andrej Kiska se při té příležitosti v projevu vymezil vůči Slovenskému štátu, který byl za druhé světové války satelitem nacistické Třetí říše.

"Před 74 lety se stateční muži a statečné ženy na Slovensku přidali k zápasu civilizovaného světa s fašistickou a nacistickou ideologii. Rozhodli se bojovat proti režimu, který neváhal posílat občany na smrt v koncentračních táborech. Tito muži a ženy se postavili vládní moci, která ze sebe udělala loutku ochotnou zneužívat a ponižovat Slovensko," uvedl Kiska a poděkoval Čechům a také příslušníkům dalších národů, kteří se do SNP zapojili.

Při SNP, které bylo nakonec potlačeno, se podle Kisky spojili reprezentanti různých názorových a politických proudů, kteří odmítli iluzi, že Slovensko dokáže přežít díky kolaboraci se zlem. "Odmítli sebeklam, že podřízení se Hitlerově Třetí říši je jakousi šikovnou třetí cestou k sebezáchově malého národa," řekl Kiska, během jehož projevu se z davu ozval i pískot.

Povstáním se podle jeho slov Slovensko přihlásilo k civilizované, demokratické a kulturní Evropě, která odmítla a nakonec porazila ideologii zla. 

Slovenský premiér Peter Pellegrini v projevu kromě jiné kritizoval krajině pravicovou stranu Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS), která se jako jediná ze slovenských parlamentních stran hlásí k válečné Slovenské republice. "Takoví lidé, kteří nemají úctu k našim dějinám a kteří chtějí přehodnocovat naše dějiny, na to nemají právo. Naopak, takoví lidé patří na hnojiště dějin," řekl Pellegrini.

Témata:  Andrej Kiska Slovensko II. světová válka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy