Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výtržnosti radikálů v Chemnitzu odsuzuje velká část Němců, voliči AfD jim naopak fandí

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Výtržnosti pravicových radikálů v Chemnitzu (Saské Kamenici) odsuzuje 70 procent Němců, naopak 20 procent obyvatel spolkové republiky dění za odsouzeníhodné nepovažuje. Mezi nimi jsou především voliči Alternativy pro Německo (AfD).

Na otázku v průzkumu pro server Spiegel Online, jak osobně hodnotí nynější výtržnosti pravicových radikálů v Chemnitzu, odpovědělo 62,6 procenta dotázaných, že je zcela jasně odsuzuje a dalších 7,6 procenta, že je spíše odsuzuje. 

Tendenci vidět kriticky události v Saské Kamenici mají spíše obyvatelé bývalého západního Německa, kde je odsuzuje 72,5 procenta dotázaných. V zemích bývalého východního Německa tak činí 62,5 procenta lidí.

Jasně výtržnosti odsuzují voliči Zelených a sociálních demokratů (v obou případech přes 95 procent) a také Levice a CDU/CSU (přes 85 procent). Nižší je procento u podporovatelů svobodných demokratů (69,6) a jednoznačně nejnižší u příznivců AfD (12,3). U voličů AfD také výtržnosti narážejí na jednoznačně nejvyšší míru pochopení - 76 procent z nich je neodsuzuje.

Šéf AfD Alexander Gauland považuje za normální, že lidé ztratí nervy, když se stane podobný čin jako v Chemnitzu. Tam byl v noci ze soboty na neděli ubodán Němec. Podezřelými jsou Iráčan a Syřan.

Témata:  Německo průzkumy Chemnitz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.