Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pomalá televize boduje: Po hořícím ohni připravuje výstup na nejvyšší norskou horu

Vlajka Norska
Vlajka Norska
Foto: Pixabay

Oslo - Norská veřejnoprávní televize NRK, které se přezdívá "pomalá", v přímém přenosu zachytí výstup na nejvyšší norskou horu Galdhöpiggen, a to krok za krokem. Expedici podnikne tým reportérů se skupinou dobrovolníků. Výlet potrvá sedm hodin.

Přestože je Galdhöpiggen se svými 2469 metry nejvyšším vrcholem Norska, výstup na něj není nijak zvlášť dlouhý či náročný. Experti budou během cesty diváky seznamovat s historií a etnografií kraje, počátky pěší turistiky, rostlinami a živočichy či s archeologickými nálezy z místních ledovců.

"Mnoho Norů na vrcholu Galdhöpiggenu bylo a ještě větší počet dalších by se tam rád podíval. Nyní budou mít možnost cestu na vrchol sledovat minutu po minutě na svých obrazovkách," prohlásil vedoucí projektu Ivar Arne Nordrum.

Právě norská NRK stála u zrodu konceptu pomalé televize, který po úspěchu jejích pořadů převzaly i vysílací stanice v dalších zemích.

V roce 2009 Norové sedm hodin sledovali malebnou cestu vlaku po 371kilometrové trati bergenské železnice.

V červnu 2011 stanice nabídla 134hodinové dobrodružství plavby oblíbené výletní lodi mířící z Bergenu do Kirkenes. V únoru 2013 si pak vyznavači tohoto druhu zábavy mohli užít dvanáctihodinový pohled na hořící oheň, který doprovázela hudba, poezie i rady odborníků týkající se kupříkladu skladování či sekání dříví. 

Témata:  Norsko zajímavosti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 15:31

Mrazivé počasí odezní, přetrvá v jednom kraji. Platí výstraha

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy