Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Se známosti na Facebooku se vyklubalo peklo: Dva měsíce mě znásilňoval a krmil léky, abych byla poslušná, vzpomíná dívka

Facebook
Facebook
Foto: EuroZprávy.cz

Antananarivo – Sedmnáctiletá dívka Jenny (není to její pravé jméno) se na Facebooku seznámila s o jedenáct let starším mužem. Po půl roce on-line známosti svolila, že se s ním sejde. Ale co následoval potom, pro ni bylo doslova peklo.

Teenagerka z Madagaskaru pro server Daily Mail vyprávěla svůj příběh o tom, jak byla unesena, omámena a znásilňována po dlouhé dva měsíce poté, co se poprvé setkala s mužem, se kterým se seznámila na sociálních sítích.

Dívka si s mužem psala šest měsíců, když se pak zeptal, jestli se s ním chce setkat, souhlasila. První dva týdny v zajetí strávila v bezvědomí, pamatuje si však prý, že v té době byla několikrát znásilněna. Muži ji prý celou dobu zneužíval a krmil léky, aby ji přinutil k poslušnosti a zabránil jí v útěku.

„Měla jsem víc než 310 přátel na Faceboku, sto z nich jsem ani neznala. Jen jsem na Facebooku chtěla mít hodně přátel," uvedla s tím, že přijala žádost o přátelství od osmadvacetiletého muže, kterého neznala. Pak si začali povídat.

Zdál se mi laskavý

„Moji rodiče nevěděli, že mluvím s cizími lidmi na Faceboku," vysvětluje dívka s tím, že v průběhu následujících šesti měsíců hodně mluvila se svým novým přítelem, a když potřebovala pomoc obrátila se na něj. Ve škole totiž neudělala zkoušku a její učitel jí řekl, že chce peníze výměnou za to, že ji nechá projít. Jenže Jenny peníze neměla.

A tak se pro pomoc obrátila na svého přítele, on souhlasil, že jí pomůže. „Unesl mě a držel mě zamčenou ve svém domě po dobu dvou měsíců. Byla jsem v bezvědomí po dobu dvou týdnů. Zdálo se mi, že moje matka zemřela, takže jsem se snažila utéct, ale nemohla jsem. Nikdy jsem nemohla jít ven a on mě zneužíval," vypráví dívka.

„Během těch dvou měsíců mě znásilňoval. Potom jsem vždycky hodně plakala. Nemohla jsem čekat, že mi muž, který mě oslovil na Facebooku, udělá tak špatné věci. Opravdu jsem věřila tomu, co řekl, když jsme spolu mluvili na Facebooku, neuvědomila jsem si, že mi tak ublíží, když se setkáme. Myslela jsem, že je velmi laskavý," vzpomínala Jenny. Nakonec byla osvobozena, když ji soused viděl v domě násilníka a ohlásil to policii.

Dívka má teď problémy s učením a pamětí

Policie pak dívku poslala do krizového centra, které funguje při organizaci UNICEF. Později se vrátila do školy, má ale problémy s pamětí. „Více méně jsem teď v pořádku. Vrátila jsem se do školy, ale mám problémy s pamětí a s učením. Když si něco naučím, tak si pak nic nepamatuju," dodala.

Zatčen byl nejen násilník, který dívku dlouhé dva měsíce znásilňoval a který byl obviněn z únosu dítěte a sexuálního zneužívání, ale také učitel, který chtěl po dívce peníze výměnou za to, že ji nechá projít.

Zatímco Jenny je extrémní případ, stovky tisíc teenagerů po celém světě podle nové studie UNICEF podceňují rizika a vystavují se nebezpečí při on-line chatování. Podle zprávy věří téměř 90 procent dětí, že jsou při podobných konverzacích v bezpečí. Výzkum je založen na mezinárodním výzkumu chování 1000 osmnáctiletých respondentů z 25 zemí světa.

Děti a teenageři na internetu velmi riskují

Více než polovina z nich uvedla, že poznávání nových lidí on-line je pro ně buď trochu nebo velmi důležité, ale jen 36 procent věří, že pozná, když lidé lžou o tom, kdo jsou. „Globálně je jeden ze tří uživatelů internetu dítě," řekl náměstek ředitele UNICEF zabývající se ochranou dětí Cornelius Williams. „Internet a mobilní telefony představují revoluci v přístupu mladých lidí k informacím, ale výsledky výzkumu ukazují, jak reálné je riziko zneužití dívek a chlapců on-line," dodal.

Témata:  znásilnění Facebook Madagaskar

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy