Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Katalánsku roste napětí: Vulicích dochází ke střetům, premiér se připravuje na projev

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Katalánský premiér Quim Torra připravuje na příští týden projev, v kterém oznámí kroky, jimiž chce dosáhnout úplné nezávislosti autonomního regionu. Zřejmě nebude ochoten jednat s Madridem o ničem jiném než o referendu. Španělský premiér Pedro Sánchez tento týden zopakoval, že na nic takového nepřistoupí.

Kvůli projevu, který má zaznít v úterý večer v Národním divadle Katalánska v Barceloně, navštívil Torra tento týden v katalánské vazební věznici několik exministrů regionální vlády a v Belgii expremiéra Carlese Puigdemonta. 

Torra už po svém nástupu do úřadu letos v květnu prohlásil, že hodlá pokračovat ve snaze o samostatné Katalánsko. Určitě bude v projevu také naléhat na propuštění katalánských exministrů, které separatisté označují za politické vězně. Proces s bývalým vedením Katalánska má začít na podzim a separatisté vedou kampaň za propuštění svých představitelů. 

Dnes španělská média informovala o akci radnice města Vic, které leží asi 70 kilometrů od Barcelony. Už delší dobu tam každý večer ve 20:00 po zvonění kostelních zvonů hlásí radnice místním rozhlasem výzvu, aby lidé pokračovali v boji na nezávislost.

Minulý měsíc zahájila katalánská opoziční strana Ciutadans a její španělská mateřská strana Ciudadanos kampaň proti separatistickým symbolů. Organizované skupiny je systematicky strhávají a separatisté je zase vracejí, přičemž dochází ke slovním i fyzickým střetům.

Například na středeční demonstraci v Barceloně, kterou svolala strana Ciudadanos, dav napadl kameramana televize TeleMadrid. Lidé na něj podle záběrů na sociální síti křičeli "Vypadni, vypadni" a fyzicky ho napadli v domnění, že je z katalánské televize TV3. Měl totiž na kameře žlutou nálepku, která ale neměla nic společného se žlutými stužkami, jimiž separatisté vyjadřují solidaritu s uvězněnými politiky.

Témata:  Katalánsko Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy