reklama

Základna byla v posledních týdnech pod drobnohledem ministerstva hospodářství, neboť Hambálek tam se svým spolkem dobrovolných hasičů navozil vyřazenou bojovou techniku. V areálu se cvičili členové polovojenské organizace Slovenskí branci. 

Po měsíci kontrol uložilo ministerstvo Hambálkovi pokutu. "Důvodem je, že nesplnil zákonnou povinnost informovat ministerstvo o kategoriích, typech a množství znehodnocených výrobků obranného průmyslu, které vlastní, včetně místa, kde jsou uloženy," uvedl podle aktuality.sk tiskový odbor ministerstva.

Hambálek, který má dobré vztahy s bývalým dlouholetým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem, podle ministerstva s pokutou souhlasil a požádal o splátkový kalendář.

Některou bojovou techniku poskytl "vlkům" Vojenský historický ústav, který spadá pod ministerstvo obrany. Jeho šéf proto ředitele ústavu odvolal. Ministerstvo rovněž požádalo, aby mu byly zapůjčené tanky a obrněné transportéry vráceny.

O Hambálkově podnikání psal i zavražděný novinář Ján Kuciak, který napsal, že podnikatel dlužil státu statisíce eur. Hambálka se ale zastal nový policejní prezident Milan Lučanský. Podle něj předělává vyřazené vojenské transportéry na hasičské vozy a potom je poskytuje profesionálním záchranářům.