Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce zrušit příspěvky do OSN pro palestinské uprchlíky, experti varují před katastrofou

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Washington - Administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa se rozhodla zrušit veškeré financování programu pomoci OSN palestinským uprchlíkům ze strany USA. Experti upozorňují, že to vyústí ve zhoršení už tak katastrofální humanitární situace, zejména v Pásmu Gazy, a v prudký nárůst násilí.

V oznámení, které by administrativa měla vydat během několika týdnů, vyjádří nesouhlas se způsobem, jakým úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) vynakládá finanční prostředky, a vyzve k zásadnímu snížení počtu Palestinců uznaných za uprchlíky. Podle zdrojů listu The Washington Post z více než pěti milionů na necelou desetinu tohoto počtu.

Kromě příspěvků úřadu UNRWA Spojené státy poskytují přímou a bilaterální pomoc Západnímu břehu Jordánu a Pásmu Gazy. Minulý týden ale ministerstvo zahraničí oznámilo, že více než 200 milionů dolarů (4,4 miliardy Kč) z již přidělených prostředků na tento rok bude "přesměrováno" jinam.

Snížení finančních prostředků spolu se změnami v politice, včetně uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele, jsou součástí zásadního posunu politiky USA na Blízkém východě.

UNRWA, nejstarší a nejrozsáhlejší program pomoci OSN na Blízkém východě, poskytuje zdravotní péči, vzdělání a sociální služby přibližně pěti milionům Palestinců v Pásmu Gazy, na okupovaném Západním břehu Jordánu, v Sýrii a v Jordánsku.

Témata:  USA Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy