Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Církev protestuje proti povinnosti oznamovat zneužívání dětí. Ohání se zpovědním tajemstvím

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Sydney - Australská katolická biskupská konference (ACBC) odmítla zákony, podle nichž mají být kněží povinni oznámit polici zneužití dítěte, když se o něm dozvědí při zpovědi.

Doporučení přijmout takovou normu je výsledkem oficiálního vyšetřování zneužívání dětí. "Rada... nadále podporuje zachování civilněprávní ochrany zpovědního tajemství," uvádí se v prohlášení ACBC.

Zatímco jeden stát a jedno australské území zákon, který neoznámení případu považuje za zločin, už zavedly, dalších pět států a ostatní území uvedly, že svou reakci zvažují.

Loni královská komise v Austrálii ukončila pětileté obsáhlé vyšetřování zneužívání dětí, během něhož vyslechla přes 8000 obětí. Ve své závěrečné zprávě uvedla, že australské instituce v uplynulých desetiletích "těžce selhaly" ve své povinnosti chránit děti. Nejčastěji zmiňovanými viníky byli duchovní a učitelé. Podle zprávy zneužívalo děti mezi lety 1950 a 2010 přibližně sedm procent australských katolických kněží.

Témata:  církev děti pohlavní zneužívání dětí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy