Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise navrhne zrušení střídání času. Lidé to chtějí, my to uděláme, říká Juncker

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Evropská komise (EK) ještě dnes schválí návrh na zrušení letního času. Přání zrušit střídání času vyjádřili občané EU v nedávné veřejné konzultaci. S návrhem EK musí souhlasit i Evropský parlament a jednotlivé členské státy EU.

"Lidé to chtějí, my to uděláme," řekl dnes Juncker v rozhovoru pro německou stanici ZDF. Reagoval tak na veřejnou konzultaci, v níž se naprostá většina ze 4,6 milionu občanů EU, kteří se do ní zapojili, vyslovila pro zrušení přechodu na letní čas. Největší zájem o anketu projevili lidé v Německu, odkud jich hlasovaly tři miliony.

Aby občané EU mohli přestat každý půlrok posouvat ručičky na hodinách, museli by s návrhem Evropské komise souhlas vyjádřit ještě poslanci Evropského parlamentu a jednotlivé členské státy EU.

Letos v únoru europarlament vyzval Evropskou komisi, aby vyhodnotila přínosy a rizika střídání letního a zimního času a případně navrhla ukončení této praxe, která má řadu odpůrců. Postup europarlamentu byl reakcí na občanské iniciativy a petice, které se řadu let odvolávají na možné negativní dopady střídání času na zdraví.

Témata:  změna času Jean-Claude Juncker EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy