reklama

Obyvatelé jihoirácké provincie Basra protestují proti vládě již několik týdnů, požadují především zlepšení činnosti státní správy a účinný boj s korupcí. Vadí jim výpadky elektřiny během letních veder, nedostatek kvalitní pitné vody i málo pracovních příležitostí.

V čele protestů stojí mladí Iráčané, podílí se na nich ale i kmenoví stařešinové. "Je nejvyšší čas, aby zodpovědní lidé, kteří svou práci nedělají dobře, byli pohnáni k zodpovědnosti," řekl agentuře DPA aktivista Murtadá Alí.

Více než stovka lidí dnes blokovala příjezd na jedno z ropných polí v provincii Basra. "Nedovolíme, aby se na ropném poli pracovalo, dokud nedostaneme čistou vodu... Máme toho dost," řekl agentuře Reuters Hasan Alí, jeden z organizátorů protestu. Nespokojené lidi policie rozehnala slzným plynem.

V pondělí by se měl v Bagdádu poprvé od voleb před více než třemi měsíci sejít parlament. Zákonodárný sbor se zatím neustavil kvůli obviněním ze zfalšování voleb a nařízenému přepočtení části hlasovacích lístků. V čele vlády v demisi zatím dál stojí premiér Hajdar Abádí.