reklama

Podle výpovědi jednoho svědka obvinění policisté mimo službu ve čtvrtek pozdě večer na terase jedné rosenheimské restaurace pronášeli xenofobní hesla a hajlovali. Policie v tiskové zprávě jejich projevy označila za hospodské řeči pod vlivem alkoholu.

Policie neupřesnila, jaká hesla policisté pronášeli. Na incidentu se údajně podílel také jeden městský dobrovolný strážník.

Oba příslušníci spolkové policie nespadali pod rosenheimskou policejní inspekci a pocházeli ze dvou různých neupřesněných rajonů.

Policisté jsou v Německu v posledních týdnech pod drobnohledem a palbou kritiky. V saském Chemnitzu podle pozorovatelů policisté jen s obtížemi zvládali demonstrace krajní pravice po zabití pětatřicetiletého Němce pravděpodobně dvěma mladými muži z Iráku a Sýrie.

V Drážďanech policisté 16. srpna během demonstrace protiimigračního hnutí Pegida proti kancléřce Angele Merkelové (CDU) nenechali 45 minut pracovat štáb veřejnoprávní televize ZDF. Šéf tamní policie se musel za incident omlouvat a zaměstnanec saského zemského kriminálního úřadu (LKA), který na novináře ZDF slovně útočil, byl propuštěn.