reklama

Američané chtěli od tohoto muže blízkého Kremlu mimo jiné informace o údajném ruském ovlivňování amerických prezidentských voleb a o případné spolupráci Moskvy s týmem, který vedl kampaň nynějšího prezidenta Donalda Trumpa, uvedl americký deník. Ruský miliardář nabídku odmítl a o všem informoval Kreml.

Agenti FBI se s Děripaskou setkali v New Yorku a zprvu je zajímaly údaje o organizovaném zločinu v Rusku. Později se americký zájem rozšířil i na informace o možných kontaktech bývalého šéfa Trumpovy volební kampaně Paula Manaforta s Moskvou. Výměnou prý Američané nabízeli Děripaskovi snadnější obstarání víz i pomoc v soudních sporech, které má v zahraničí.

Děripaska spolupráci odmítl. Týmu zvláštního agenta FBI Roberta Muellera, který pátrá po ruské stopě v amerických prezidentských volbách, už předtím údajně nabízel důkazy, které ruský vliv na Trumpovo zvolení vyvracejí.

Podle deníku NYT se Spojené státy podobným způsobem pokusily bezúspěšně získat půltucet ruských oligarchů.

Padesátiletý Oleg Děripaska je jednou z osob, na něž míří protiruské sankce Trumpovy administrativy. V květnu kvůli tomu odešel z představenstva společnosti Rusal, která je druhým největším výrobcem hliníku na světě. Chtěl tak firmu, kde má většinový podíl, ochránit před dopadem sankcí.

Americké tajné služby trvají na svých závěrech, že Rusko se vměšovalo do předloňských prezidentských voleb ve Spojených státech a že se snaží podkopat americkou demokracii, uvedl v polovině července šéf amerických tajných služeb (DNI) Dan Coats. Rusko obvinění odmítá.