reklama

Příslušníci strážní roty tak téměř po měsíci opět plní svůj operační úkol v plném rozsahu. "Na základě rozhodnutí velitele mise Resolute Support zahájila strážní rota plnění operačního úkolu v plném rozsahu dnem 2. září 2018 od 20:30 hodin místního času (18:00 středoevropského letního času)," uvedl Verner.

Vedení české armády několik dnů po útoku uvedlo, že vojáci jsou připraveni se k ostraze základny vrátit. Povolení ale museli dostat od velení mise. Do té doby se starali o ochranu vnitřního prostoru.

Útok na hlídku složenou z vojáků české, americké a afghánské armády se uskutečnil v neděli 5. srpna. Sebevrah se odpálil v blízkosti šesti vojáků, kteří měli za úkol zajistit místo pro další úkoly. Tři Češi Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek zemřeli, vážně zraněni byli dva Afghánci a Američan. Na místě jim pomáhali čeští zdravotníci a vojáci, kteří v době výbuchu ještě byli v obrněných vozidlech.

Podle šetření armády nebyl sebevražedný atentátník sám a útok byl předem připraven. Již dříve zástupci vedení armády uvedli, že čeští vojáci svým postupem zachránili další životy. Případ nyní vyšetřuje Vojenská policie.

Při hlídkách v okolí Bagrámu mají čeští vojáci za úkol například kontrolovat místa, ze kterých v minulosti povstalci ostřelovali raketami základnu. Od místních obyvatel také zjišťují důležité informace, pátrají po skladištích zbraní nebo mimo základnu doprovázejí důležité osoby.