Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po porážce IS se v Iráku vrátily domů čtyři miliony lidí

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Do svých domovů se vrátily téměř čtyři miliony lidí, kteří v Iráku uprchli za bojů s radikální organizací Islámský stát (IS). Oznámila to dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Za bojů s IS opustilo své domovy šest milionů Iráčanů, což je 15 procent obyvatelstva.

IS začal sever a západ Iráku obsazovat roku 2014 a podařilo se mu zabrat až třetinu území. Vítězství nad ním vláda ohlásila loni v prosinci.

Začátkem září bylo mimo domovy podle IOM stále 1,9 milionu lidí, což je nejméně od roku 2014.

Většina z těch, kdo se vrátili, pochází ze severoirácké provincie Ninive, jejíž středisko Mosul bylo dějištěm bojů po devět měsíců. Další velké skupiny se vracejí do province Anbár na západě země, kde se odehrály poslední bitvy proti IS.

Agentura AFP píše, že v Iráku stále působí buňky IS schopné organizovat útoky.

Navrátilce většinou čekají místa s poničenou infrastrukturou a neexistujícími službami. Výpadky elektřiny a vody komplikují život zejména těm, kdo se živí zemědělstvím.

V jihoirácké Basře se pravidelně kvůli špatným službám konají protesty. V pondělí tam přišel o život jeden člověk, dnes se znovu s policisty střetlo několik set demonstrantů.

Témata:  Irák

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.