Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odhaleno: Jak přesně probíhal útok novičokem?

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Dvojice Rusů, která se podle britských úřadů pokusila nervovým jedem zabít bývalého ruského agenta Sergeje Skripala, se do jihoanglického Salisbury vydala celkem dvakrát. Nejdříve 3. března na "průzkum", den na to s cílem dopravit nervově paralytickou látku novičok do Skripalova bydliště. Popisuje to dnešní prohlášení Neila Basua, který velí protiteroristickým operacím policie v Británii.

Dva dny před otravou Skripalových, 2. března, přistáli Alexandr Petrov a Ruslan Boširov pravděpodobně cestující pod krycími jmény na londýnském letišti Gatwick. Ubytovali se v hotelu City Stay Hotel ve východním Londýně. Následujícího dne se poprvé vydali do Salisbury.

"V neděli 4. března vykonali stejnou cestu z hotelu, přičemž opět jeli metrem z Bow na stanici Waterloo přibližně v 8:05 ráno, načež v cestě pokračovali vlakem do Salisbury," uvedl Basu. "Bezpečnostní kamery je zachytily v blízkosti domu pana Skripala a domníváme se, že vchodové dveře kontaminovali novičokem," pokračoval policejní velitel.

Kamery na nádraží v Salisbury zachytily Petrova a Boširova nejdříve krátce před polednem a poté při zpáteční cestě ve 13:50. Krátce po čtvrté hodině se pak objevily první zprávy o "incidentu", popisuje zpravodajská společnost BBC. Policie přivolaná do parku v Salisbury našla Skripala a jeho dceru na lavičce v "extrémně vážném stavu".

Do Moskvy odletěla dvojice Rusů označených britskou premiérkou Theresou Mayovou za pracovníky vojenské rozvědky GRU o půl jedenácté večer. Policie nemá informace o tom, že by se po 4. březnu znovu objevili v Británii.

V květnu vyšetřovatelé testovali vzorky odebrané v hotelovém pokoji dvou Rusů a zjistili kontaminaci novičokem. Ta však nedosahovala míry, která by představovala hrozbu pro zdraví veřejnosti. Výskyt látky "nebyl dostatečný na to, aby měl krátkodobé nebo dlouhodobé dopady" na organismus člověka.

Policie také vysvětlila, jak došlo k otravě Charlieho Rowleyho a jeho partnerky Dawn Sturgessové, která se nakonec stala jedinou obětí novičoku. Rowley jí v červnu daroval krabičku s lahvičkou nalezenou v kontejneru, o níž si myslel, že obsahuje voňavku. Balení však pouze napodobovalo parfém značky Nina Ricci, lahvička se speciální tryskou ve skutečnosti obsahovala bojovou látku.

"Ve skutečnosti šlo o padělanou krabici, lahvičku a trysku, které byly speciálně upravené. Chtěl bych ujistit všechny, kdo si koupili parfém Nina Ricci, mám to z důvěryhodného zdroje, že se nemají čeho bát," řekl Basu.

Témata:  Velká Británie Rusko novičok

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy