Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeho se bojí Němci? Trump a migrace je děsí víc než katastrofy a terorismus

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Berlín - Největší strach mají Němci z dopadů politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Obava z toho, co prezident USA způsobí, je ještě vyšší než strach z terorismu nebo přírodních katastrof. Vyplývá to ze studie, kterou dnes v Berlíně představila pojišťovací společnost R+V Versicherung. Ta obavy Němců zkoumala už posedmadvacáté. Druhý a třetí nejčastější strach obyvatel spolkové republiky souvisí s migrací.

Z toho, že svět bude kvůli Trumpovi nebezpečnější, má obavu 69 procent Němců. Třiašedesát procent Němců má obavu z toho, že lidé i úřady budou přetíženi velkým počtem uprchlíků. Stejné procento lidí má strach z napětí, k němuž může vést další příchod cizinců do země.

Trump se na čele tradičního žebříčku obav umístil na prvním místě i přesto, že se na dopady jeho politiky výzkumníci letos ptali poprvé. "Obecné nastavení Němců k Trumpovi bylo od začátku negativní," vysvětluje jeden z důvodů jeho umístění politolog Manfred Schmidt. K dalším podle něj patří strach, že svět bude nebezpečnější kvůli Trumpově kritickému postoji k mezinárodním dohodám, volnému obchodu nebo Evropské unii a Severoatlantické alianci.

I kvůli nim prezidenta Spojených států Němci vnímají jako větší ohrožení než například terorismus (59 procent), politický extremismus (57 procent) nebo přírodní katastrofy (56 procent).

Právě strach z terorismu a politického extremismu ještě loni celému žebříčku dominoval. U terorismu ale obava Němců klesla ze 71 procent o 12 procentních bodů a u extremismu ze 62 procent o pět procentních bodů. V případě terorismu jde o největší pokles ze všech sledovaných kategorií. Tvůrci studie ho vysvětlují tím, že Německo loni ani letos nezasáhl žádný rozsáhlý teroristický útok, a tak pocit strachu z něj oslabil.

Na nízké úrovni se nadále pohybují obavy Němců z ekonomických problémů. Každý čtvrtý vyjádřil obavu ze ztráty práce, což je v historii studie nejnižší procento. Jen 29 procent občanů má pak obavu z růstu nezaměstnanosti, která se v posledních letech pohybuje na velmi nízké úrovni.

Vyšší obavy vyjadřují ženy (50 procent v průměru u všech 21 témat) než muži (43 procent). Rozdíly se najdou i mezi jednotlivými spolkovými zeměmi. Největší strach dávají najevo obyvatelé Saska-Anhaltska (63 procent), nejnižší pak lidé v Berlíně (41 procent).

Studie je výsledkem průzkumu veřejného mínění mezi téměř 2400 Němci staršími 14 let. Průzkum se uskutečnil mezi červnem a červencem letošního roku.

Témata:  Německo Donald Trump uprchlíci terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy