Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mrtví v ulicích, hořící vládní budovy. Protesty v irácké Basře přerůstají ve válku

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Basra - Při nepokojích v iráckém městě Basra zemřeli ve čtvrtek další tři lidé. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní zdroje. Celkový počet obětí protestů proti korupci a špatným službám tím vzrostl na deset. Další dvě desítky osob utrpěly zranění.

Stovky protestujících se ve čtvrtek vydaly k sídlům regionálních úřadů a blokovaly vjezdy centra města. Demonstranti zapálili sídlo místní vlády, ústředí vládnoucí strany Hlas islámu a šíitských milicí Badr, za nimiž stojí Írán. Dav rovněž pronikl do budovy státní televize Al-Irákija a napadl personál.

Jeden z protestujících zemřel kvůli popáleninám, které utrpěl při zmíněném útoku na vládní sídlo, další dva poté, co zapalovali ústředí strany a milicí.

Lidé demonstrují už delší dobu nejen v Basře, ale i dalších městech na jihu, což jsou oblasti obývané šíity, které minulá vláda vedená sunnity zanedbávala.

Příčinou jejich nespokojenosti jsou zejména výpadky elektřiny během horkých letních měsíců, nedostatek pracovních příležitostí, nespokojenost s prací úřadů a také korupce. Mnozí obyvatelé města si také stěžují na pronikání slané mořské vody do pitné vody z vodovodu. V nemocnici se kvůli tomu ocitly stovky lidí.

Irácký premiér Hajdar Abádí minulý měsíc odvolal ministra energetiky a tento měsíc začal trestat osoby zodpovědné za špatnou kvalitu služeb v Basře, která je druhým největším městem v Iráku. Napětí v oblasti nicméně stoupá, zatímco po květnových parlamentních volbách se stále nedaří sestavit novou vládu.

Témata:  Irák násilí EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy