Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský senátor si utahuje z fotek útočníků na Skripala: Třeba jsou to britští herci

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Sergej Kosačov se domnívá, že na fotografiích, které podle britských úřadů zachycují muže podezřelé z pokusu o vraždu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii, nejsou občané Ruska. Kosačov rovněž naznačil, že důkazy, které předkládá Británie, jsou vykonstruované. Jeho slova dnes citovala ruská tisková agentura TASS.

Sergej Skripal a jeho dcera Julije byli otráveni 4. března nervovým jedem novičok v jihoanglickém městečku Salisbury. Po týdnech v intenzivní péči lékařů se nakonec oba zotavili. Britská premiérka Theresa Mayová ve středu uvedla, že za otravou Skripalových stojí příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU hledaní podle britských úřadů jako Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Britské úřady také publikovaly fotografie, na nichž jsou vidět podezřelí muži po příletu na londýnské letiště Gatwick.

Kosačov ve svém ironickém komentáři na facebooku ve čtvrtek uvedl, že na snímcích zveřejněných britskými úřady by mohli být britští herci. Pokud by se jednalo o ruské občany, už by je prý někdo v Rusku dávno poznal.

"Není možné, aby tito lidé žili v takovém vakuu, že by je už dávno na základě fotografií nepoznaly desítky, stovky, tisíce spolužáků, spoluzaměstnanců, sousedů či obyčejných kolemjdoucích," podotkl Kosačov. "Třeba jsou to britští herci," dodal a poukázal přitom i na britskou zálibu v příbězích detektiva Sherlocka Holmese.

Moskva, která od začátku vylučuje možnost ruské účasti na otravě, odmítla ve čtvrtek i nejnovější obvinění.

Ruský server Fontanka ve čtvrtek informoval, že člověk se jménem Alexandr Petrov byl na seznamu zaměstnanců státního podniku Mikrogen, který se zabývá výzkumem a vývojem imunobiologických preparátů.

Ruská televize RT ale dnes napsala, že Alexandr Petrov, pracující v pobočce firmy Mikrogen v Tomsku, popřel jakoukoli spojitost své osoby s případem Skripalových.

"To je naprostá shoda náhod: nejsem ten člověk v Londýně. Pracuji na vedoucí pozici v pobočce společnosti Mikrogen v Tomsku, ve výzkumném a výrobním závodě Virion," řekl Petrov televizi RT, která je v zahraničí obviňována z neobjektivního zpravodajství a dezinformací.

Témata:  Rusko Velká Británie Sergej Skripal

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy