Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán se vzteká: Trump ničí důvěryhodnost USA

Íránský ministr zahraničí Muhammad Džavad Zaríf
Íránský ministr zahraničí Muhammad Džavad Zaríf
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Teherán - Americký prezident Donald Trump ničí důvěryhodnost Spojených států, zatímco Írán se zabývá politickým řešením situace v Sýrii. Na twitteru to dnes podle agentury Reuters napsal íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Zarífův výrok přichází ve chvíli, kdy lídři Ruska, Íránu a Turecka jednají v Teheránu o očekávané vojenské ofenzivě proti odpůrcům syrské vlády v severozápadní syrské provincii Idlib. Moskva a Damašek již několik dní bombardují cíle v této oblasti.

Zatímco Donald Trump ničí důvěryhodnost Spojených států a ponižuje své spojence svými hrami, jsme nadšeni z toho, že můžeme jednat se zodpovědnými silami v Teheránu o politickém řešení situace v Sýrii, uvedl íránský ministr zahraničí na twitteru.

Napětí mezi Íránem a USA se letos vyostřilo. Americký prezident Trump v květnu odstoupil od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015, na jejímž základě se Teherán zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení s ním spojených sankcí. V srpnu na základě amerického odstoupení od dohody Washington proti Íránu zavedl sankce nové a další vlna amerických protiíránských restrikcí se očekává v listopadu.

Írán oznámil, že závazky z jaderné dohody nadále plní, ale zároveň pohrozil, že od smlouvy odstoupí, pokud mu přestane přinášet výhody spojené se zrušením sankcí. K odstoupení USA od dohody se již dříve kriticky vyjádřili její další signatáři a EU usiluje o to, aby mohla zachovat obchod s Íránem.

V syrské provincii Idlib, která je poslední baštou odpůrců syrské vlády v Sýrii a je z velké části ovládaná islamisty, se mezitím zřejmě schyluje k ofenzivě syrské armády a jejich spojenců. OSN již dříve upozornila, že případná ofenziva v oblasti by vyústila v krveprolití a přinutila by statisíce lidí opustit domovy. Lídři Ruska, Íránu a Turecka dnes v Teheránu jednají o budoucnosti této klíčové provincie.

Témata:  Muhammad Džavad Zaríf Donald Trump Írán

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy