Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na iráckou Basru: Na letiště dopadly tři rakety Kaťuša

Vrtulník Apache U.S. Army
Vrtulník Apache U.S. Army
Foto: www.army.mil

Basra - Neznámí pachatelé vypálili dnes ráno tři rakety Kaťuša na letiště v jihoiráckém městě Basra. Oznámil to podle agentury AP nejmenovaný letištní činitel. Podle něj nebyl při útoku nikdo zraněn a nebyl narušen ani letový provoz.

Útok na letiště završil chaotickou noc, během níž stovky rozezlených demonstrantů napadly a zapálily íránský konzulát a další íránská zájmová zastoupení v Basře. Podle iráckých bezpečnostních složek přišel o život jeden člověk a dalších 11 osob bylo zraněno. Nato byl v Basře vyhlášen od 21:00 (20:00 SELČ) zákaz vycházení.

Nepokoje v Basře pokračují už pátým dnem, za tu dobu bylo při nich podle ministerstva zdravotnictví zabito 12 lidí. Tři oběti na životech přibyly podle téhož zdroje během noci na dnešek, zraněno bylo 50 osob, z toho 48 civilistů a dva policisté.

O půlnoci místního času byl znovu otevřen hlavní irácký námořní přístav Umm Kasr, když jeho vstupní bránu opustili protestující demonstranti. Ti blokovali přístav od středy, stejně jako dálnici mezi Basrou a Bagdádem. Přes přístav Umm Kasr do země proudí obilniny, olej a další důležité komodity.

Kvůli násilným demonstracím v Basře zaměřeným proti korupci a špatné úrovni služeb se má dnes mimořádně sejít irácký parlament.

Témata:  Irák

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy