Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U přístavu Hudajdá v Jemenu vypukly těžké boje, 84 mrtvých

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: army.mil

Hudajdá - Boje v okolí jemenského přístavního města Hudajdá si v uplynulých 24 hodinách vyžádaly 84 mrtvých včetně 11 příslušníků provládních sil a 73 šíitských rebelů, kteří jsou známí jako Húsíové. S odkazem na zdroje v místní nemocnici o tom dnes informovala agentura AFP.

Podle jemenských provládních zdrojů se boje odehrály jižně a východně od města a dosud se provládním vojskům podařilo probojovat se k hlavní silnici mezi přístavem Hudajdá a hlavním městem Saná. V oblasti rovněž zahájila nálety provládní mezinárodní koalice v čele se Saúdskou Arábií, napsala agentura AFP s odkazem na stejné zdroje.

Přístav Hudajdá je hlavní vstupní branou pro zásobování země, která je na pokraji hladomoru. Hudajdá je v rukou povstalců od roku 2014 a čelí ofenzivě provládních sil od 13. června.

V sobotu mírové rozhovory o válce v Jemenu, které se měly konat od čtvrtka pod záštitou OSN v Ženevě, skončily fiaskem. Zástupci šíitských povstalců totiž k jednání nakonec vůbec nedorazili a delegace jemenské vlády tak odletěla ze Švýcarska předčasně. Povstalci svou účast na jednáních podmínili mimo jiné tím, že poletí ománským letadlem a nebude jim bráněno v návratu do vlasti, tuto záruku prý nedostali. Podle jemenské vlády se povstalci zachovali naprosto nezodpovědně a jejich skutečným cílem bylo jednání sabotovat.

Jemen sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala tisíce lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domovy. Podle OSN tak jde o největší humanitární katastrofu na světě.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie EuroZprávy.cz Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy