Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demokracie ztrácí půdu pod nohama. USA posílá důrazné varování

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Winston Churchill ve svém slavném projevu "Opory míru", předneseném dne 5. března 1946 ve Fultonu na Westminster College, varoval před "dvěma ponurými záškodníky" obtěžujícími svět - válkou a tyranií, připomíná úvodník serveru Washington Post. Známý deník v něm poukazuje na současnou situaci ve světě, kde dochází k nárůstu autoritářských a diktátorských tendencí.

Pojďme kázat to, co děláme v praxi

Washington Post parafrázuje Churchillova slova, že nad Evropou se spustila železná opona, a proto nesmíme nikdy přestat neohroženým tónem hájit vznešené principy svobody a práv člověka. Někdejší britský premiér pak označil svobodu slova, demokracii a vládu práva za klíčové prvky svobody. "Pojďme kázat, co děláme v praxi - pojďme uvést v praxi to, co kážeme," cituje americký deník.   

Podle vlivného serveru stojí za to připomenou si Churchillova slova i dnes, byť byla pronesena v jiné době, jelikož autokrati a tyrani jsou na opět pochodu. "Padá odlišná opona, která odpírá miliardám lidí ony základní klíčové prvky svobody," varuje Washington Post. Dodává, že současná situace není o komunismu, ale spíše o vzestupu despotů, kteří vládnou silou a donucováním, od Ruska po Čínu, napříč Blízkým východem a střední Asií, po latinskou Ameriku a Afriku.       

V uplynulém desetiletí se tito vůdci stali více přizpůsobiví a zarputilí v budování paralelního vesmíru k liberálně-demokratickému řádu, kritizuje úvodník. "V jejich pojetí je státní moc všemocná, politická soutěž vyhubená, občanská společnost odstrčená a svoboda vyjadřování, sdružování a vyznání potlačená," píše Washington Post.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.    

Americký deník označuje za překvapivé, že někteří z těchto vůdců, především v Rusku a Číně, disponují i za svými hranicemi sofistikovanou a podvodnou měkkou silou, která se ukázala mnohem trvalejší a efektivnější než v minulosti. Jejich taktika je asymetrická a podvratná, využívá klam a dezinformace, a proto jí nelze snadno čelit, konstatuje úvodník.   

Spojené státy a další demokracie tak potřebují strategii jak čelit této nové vlně autoritářství zahrnující verzi měkkých zbraní 21. století, které fungovaly na Západě během studené války, apeluje Washington Post.

Demokracie ztrácí půdu pod nohama

"Stejně jako Spojenými státy sponzorované rozhlasové stanice vysílaly pravdu za železnou oponu, Západ by měl dnes vybudovat silný digitální vysílač, který osloví miliardy lidí uvězněné v zemích diktátorů," burcuje americký server. Domnívá se, že by zařízení mělo lidem pomoci obejít digitální firewally a využívat výhod nových sociálních médií.

Jako příklad uvádí Washington Post Čínu, kde nedávno stovky lidí dokázaly najít cestu jak přeskočit tamní masivní firewall a organizovat se na Twitteru poté, co zjistili, že byli okradeni v pyramidové hře. Důvodem je podle deníku skutečnost, že takové nástroje fungují a posilují schopnost lidí čelit "těžké ruce státu".  

Také globální demokracie musí stavět na dobře známé taktice zahrnující veřejnou diplomacii, selektivní tlak na autoritářské režimy a to, co Churchill označil za "neustrašený káravý tón", doporučuje úvodník. Soudí, že Západ potřebuje vést energičtěji myšlenkovou bitvu, tedy boj, v němž se Rusko a Čína dobře zorientovaly, když zaplavují mezinárodní mediální prostor "toxickou propagandou" televizním vysíláním, jako je zpravodajství ruské RT či čínské CCTV, a disponují armádami internetových trollů.    

"Západní strategie nemůže a neměla by napodobovat hnusnou státní propagandu," přiznává Washington Post. Namísto toho apeluje na propagaci liberálních hodnot a myšlenek. Americký server však připouští, že podobné pokusy vlády Spojených států nejsou v posledních letech příliš slavné.

V některých oblastech jsou USA zdiskreditovaným exponentem demokracie, přiznává vlivný deník. Dodává však, že existence těchto problémů by měla podnítit jejich řešení, nikoliv představovat důvod pro vyhýbání se akci. Nástup nového amerického prezidenta v příštím roce pak úvodník označuje za dobrý moment pro definici a zahájení strategie k obraně demokracie. "Bez ní bude svoboda nadále ztrácet půdu pod nohama," varuje závěrem Washington Post.

Témata:  USA demokracie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy