reklama

V centru hurikánu se nyní vítr pohybuje rychlostí kolem 220 kilometrů v hodině. K americkému pobřeží má Florence dorazit ve čtvrtek, kdy zasáhne východní část států Severní a Jižní Karolína. Už v pondělí jihokarolínský guvernér nařídil povinnou evakuaci asi milionu lidí, která má začít dnes v poledne místního času (v podvečer SELČ). Částečná evakuace byla nařízena i ve státech Virginie a Severní Karolína.

Podle varování meteorologů může hurikán nejen poničit pobřežní regiony, ale zasáhne zřejmě i oblasti hlouběji ve vnitrozemí. Očekávané prudké lijáky by mohly způsobit záplavy v Apalačských horách a dokonce až ve státě Západní Virginie, jehož východní okraj leží několik set kilometrů od atlantického pobřeží.

zdroj: YouTube

Letecké společnosti vyzvaly cestující, aby přehodnotili své plány, pokud mají namířeno na východ USA. S jistotou úřady očekávají rozsáhlé výpadky v dodávkách elektřiny.

Hlavní sílu hurikánům dodává teplý oceán, který teď východně od amerického pobřeží dosahuje teploty kolem 30 stupňů Celsia. Povětrnostní podmínky a větrné proudy přispívají k tomu, že plocha hurikánu se zvětšuje.

Dnes nad ránem se Florence pohybovala asi 1750 kilometrů východně od břehů Severní Karolíny. Během dnešního dne a středy se má střed hurikánu posunout rychlostí asi 20 kilometrů v hodině mezi souostrovími Bermudy a Bahamy a ve čtvrtek zasáhne pobřeží USA.

Před hrozbou hurikánu dnes varovalo i české ministerstvo zahraničí. Návštěvníky USA upozornilo, že by měli pozorně sledovat zprávy na webových stránkách amerického Národního střediska pro hurikány a důsledně se řídit pokyny místních úřadů.