Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA podezírají Rusko, prý použilo elektromagnetické zbraně

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Rusko je hlavním podezřelým v kauze záhadných onemocnění amerických diplomatů na Kubě a v Číně. Oznámila to dnes americká televize NBC s odvoláním na nejmenované americké úředníky. Důkazy prý ale nejsou dostatečné k tomu, aby Washington Moskvu veřejně obvinil.

Nemoc doprovázená ztrátou sluchu, hučením v uších, poruchami rovnováhy, bolestmi hlavy a zvýšenou únavou postihla podle Washingtonu od roku 2016 téměř třicítku amerických diplomatů v Havaně. Podobné problémy byly zaregistrovány také mezi personálem diplomatické mise USA v jihočínském Kantonu. USA stáhly z Havany 60 procent svých diplomatů a provozují ambasádu v omezeném režimu.

Americká média v minulosti spekulovala, že symptomy jsou důsledkem útoků organizovaných kubánskými tajnými službami. Příčina problémů ale nebyla doposud objasněna. Vědci z americké Michiganské univerzity letos na jaře uvedli, že zvuky mohly být vedlejším účinkem neodborné snahy o odposlechy.

Podle NBC americké podezření na ruskou účast pramení ze zachycené komunikace. Do vyšetřování se zapojili vyšetřovatelé z FBI, agenti CIA a příslušníci dalších tajných služeb USA. Kuba zorganizovala vlastní vyšetřování, které zatím údajně k ničemu nevedlo. Podíl na útocích Havana odmítá.

Televize NBC uvedla, že při akci mohly být použity vysoce vyspělé elektromagnetické zbraně, možná ve spojení s dalšími technickými prostředky. Američtí experti se prý v rámci vyšetřování pokusili vyrobit podobnou zbraň, kterou vyzkoušeli na pokusných zvířatech. Testy se provádějí na letecké základně Kirtland v Novém Mexiku, kde jsou k dispozici mohutné lasery a laboratoře pro zkoušky elektromagnetických zbraní, oznámila NBC.

Témata:  USA Rusko diplomacie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.